piątek, 6 kwietnia 2012

Wielkanocne pieczenie cynamonowe...

Z najlepszymi życzeniami wielkanocnymi, z energią zdrowia i zadowolenia w Kuchni Organicznej pachnie kakaowo - cynamonową babą drożdżową. 









Składniki:


300 ml mleka
1/4 kostki (stu gramowej) drożdży piekarskich
3 szczypty stevii lub 1 szklanka cukry trzcinowego
450 gr mąki tortowej
4 jaja od kur grzebiących
4 łyżki oleju ryżowego
2 łyżki stołowe (płaskie) kakao
1 łyżeczka (płaska) cynamonu 


Przygotowanie:
Mleko w temp. pokojowej mieszam ze szczyptą cukru trzcinowego oraz drożdżami. Odstawiam w ciepłe miejsce na ok. kwadrans. Mąkę mieszam ze stevią lub cukrem. Dodaję olej (3 łyżki), mieszam, dodaję roztrzepana jaja i mieszam. Gdy drożdże wypączkują na powierzchnię mleka, to dolewam je do ciasta i wyrabiam w pojemniku łyżką aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowane ciasto odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość uderzeniem w powierzchnię uwalniam go z powietrza i dosypując 2 łyżki mąki mieszam, by odkleiło się od ścian naczynia wyjmuję je na stolnicę.  Dzielę na dwie równe części. Każdą z nich obtaczam grubo w mące nie zagniatając. Tak przygotowaną porcję wkładam do formy wyłożonej folią aluminiową i wysmarowanej olejem ryżowym. Piekę ok. 34 - 45 minut w temp. 200C.

Baba wychodzi delikatna i miękka, ale dość sucha. Można zatem dodać rodzynek czy innych bakalii. Trzeba jednak pamiętać, że tak cukier jak i bakalie obciążą dodatkowo ciasto, więc będzie miało trochę inną konsystencję.

Zapraszam także do przepisu na wielkanocny bigos, jeśli ktoś lubi :-)

Serdeczności dla moich Gości :-)

Brak komentarzy: