Jedno z najpopularniejszych ciast naszych czasów. Poniżej w wersji organicznej/ekologicznej.
Luksusowe ciasto marchewkowe na słodko.
Składniki:
200 g mąki pszennej
200 g semoliny
200 g polenty (drobnej jak kaszka)
300 – 400 g cukru trzcinowego
5 łyżek stołowych oleju ryżowego
1 saszetka drożdży suszonych
¾ kubka wody źródlanej w temperaturze pokojowej
2 jajka
3 duże marchewki
Sposób przyrządzania:
Suche składniki ciasta przesiewam ze sobą. Dodaję do nich oskrobaną, umytą i utartą na tarce na grube paski marchewkę. Wszystko dokładnie mieszam. Dodaję dwa roztrzepane jajka i znowu dokładnie mieszam. Dodaję olej ryżowy i ponownie mieszam. Na koniec dolewam wodę i jeszcze raz dokładnie wszystko mieszam. Tak przygotowane ciasto wykładam na wysmarowaną olejem ryżowym tortownicę. Piekę pod folią aluminiową przez około 60 min. w temperaturze 250 C.
1 komentarz:
Witam.Jaka ma byc wielkosc foremki?
Prześlij komentarz