Składniki:
500 – 700 g kapusty kiszonej
1 średniej wielkości marchewka
1 duża pietruszka
¾ kubka soczewicy brązowej
2 – 2,5 – szklanki wody
2 – 3 ząbki świeżego czosnku
garść suszonych podgrzybków, prawdziwków lub innych
3 małe liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
oregano
estragon
bazylia
sól krystaliczna
cząber
gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzenia:
Kapustę odcedzam, przepłukuję gorącą wodą i siekam. Warzywa myję, oskrobuję i trę na tarce na grube paski. Grzyby moczę w zimnej wodzie 15 min i dokładnie myję. Kapustę, warzywa i grzyby duszę pod przykryciem ze wszystkimi przyprawami z wyjątkiem czosnku oraz 1 szklanką wody. Po mniej więcej 40 min duszenia i mieszania od czasu do czasu, dosypuję soczewicę i dolewam 1 – 1,5 szklanki wody. Wszystko gotuję jeszcze przez ok. 40 min od czasu do czasu mieszając i w razie potrzeby dolewając trochę wody. Po tym czasie wyciskam czosnek i gotuję jeszcze ok. 15 – 20 min. Przyprawy dodaję w ilości ok. ½ łyżeczki każda, ale w trakcie gotowania sprawdzam smak i ewentualnie dodaję czegoś w zależności od potrzeby.
smacznego:-)
P.S. Zapraszam wszystkich, którzy lubią jeść do darmowej subskrypcji mojego blogu oraz do zostania jego honorowym obserwatorem:-) Zachęcam także do polubienia strony mojej książki "Kuchnia organiczna" na FB www.facebook.com/kuchniaorganiczna , bo tam zawsze aktualne informacje kulinarne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz