środa, 6 kwietnia 2011

Zupa ogórkowa egzotyczna

Składniki:
 6 – 7 średniej wielkości, średnio twardych ogórków kiszonych domowym sposobem
1 średniej wielkości marchewka
1 średniej wielkości pietruszka
1 cienki plaster dużego selera
1/3 kubka soczewicy czerwonej
2 – 3 ząbki czosnku
pieprz kolorowy
ziele angielskie
liść laurowy
oliwa z oliwek pierwszego tłoczenia extra vergine bio organic

/soczewica klasyczna, czerwona/




Ogórki myję, obieram ze skórki i ścieram na tarce, na krótkie paski. Warzywa myję, obieram lub oskrobuję i ścieram tak, jak ogórki na grube paski. Dodaję napęczniałą od wody soczewicę (moczę około godziny) i wszystko razem duszę na małym ogniu do miękkości (ok. 15 min) z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Kiedy wszystko będzie miękkie dolewam gotującą się wodę źródlaną. Ilość wody uzależniam od gęstości zupy jaką chcę uzyskać i od kwasowości ogórków. Jeśli są dość kwaśne, a warzywa po utarciu wypełniają garnek do 1/3 wysokości, to doleję trochę więcej wody. Jeśli chcę mieć zupę bardzo gęstą, to doleję mniej wody. Gotującą się zupę doprawiam wyciśniętym czosnkiem i pieprzem kolorowym. Sól często jest już niepotrzebna, bo ogórki zawierają jej dość, ale może się zdarzyć, że mam ochotę podrasować smak i wtedy dodaję trochę soli atlantyckiej. Zupę dopełniam oliwą z oliwek na talerzu. Zupa tak wykonana zaskakuje harmonią smaku i uzupełniających się kolorów transparentnej zieleni ogórków i delikatnej czerwieni soczewicy.


Smacznego:-)

P.S. Soczewicę można również dodać do warzyw bez wcześniejszego moczenia, zalać wodą tak, by wszystko było ledwo przykryte i dusić do miękkości. 


P.S. Przepis pochodzi z mojej książki "Kuchnia organiczna. Prosta smaczna i zdrowa." Książkę można obejrzeć i kupić na stronie www.kuchniaorganiczna.com.pl

Brak komentarzy: