wtorek, 7 czerwca 2011

Kasza jaglana na upały

Najlepsze uprawy kaszy jaglanej pochodzą z Ameryki Płn. dokąd przywieziono ją z Egiptu. Choć kasza jaglana zawiera mniej błonnika, niż np. kasza jęczmienna, to warto ją jeść ze względu na inne właściwości. Przede wszystkim zawiera krzemionkę, która bardzo rzadko występuje w produktach spożywczych. 
Krzemionka jest cenna dla jakości naszej skóry, paznokci, a najbardziej naszych stawów. Dlatego osoby mające problemy ze stawami powinny mieć w swoim jadłospisie kaszę jaglaną. Drugą ważną dla nas właściwością kaszy jaglanej jest to, że działa ona nasz organizm chłodząco. W upalne dni dania i desery z kaszy jaglanej mogą przynieść przyjemną ulgę. 
Kaszę jaglaną przygotowuje się w prosty sposób gotując ją na wodzie lub mleku, lub na mieszance jednego i drugiego. W Kuchni organicznej słodkie, ekologiczne i dietetyczne danie na upalne dni.



Jaglana delicja

Składniki:

1 kubek kaszy jaglanej (ok.250g)
2 kubki (ok. 500g) zimnej wody źródlanej
1 opakowanie (ok. 200g) włoskiego sera typu ricotta
cukier trzcionowy lub naturalny miód rozmarynowy, lub z kwiatów pomarańczy, lub inny o lekkiej, ciekłej konsystencji i delikatnym smaku

Przygotowanie:
Kaszę zalać wodą i gotować w głębokim garnku na wolnym ogniu pod przykryciem aż napęcznieje. Do ostudzonej kaszy dodać ricottę i wymieszać. Posypać cukrem lub polać miodem. Smacznego:-)

Brak komentarzy: