Z przyjemnością ogłaszam, że konkurs Kuchni organicznej "Jakie to ziarno?" wygrała Pani Magdalena Wachowiak. Pani Magda podała prawidłową odpowiedź, którą jest "soczewica zielona mung" (więcej o konkursie tutaj), a także przysłała ciekawy przepis na krokiety z tej soczewicy. Gratuluję serdecznie, a nagroda - egzemplarz papierowy książki "Kuchnia organiczna. Prosta, smaczna i zdrowa." został wysłany pocztą. Poniżej zapraszam do przepisu Pani Magdy.
Składniki:
- 2 szklanki soczewicy zielonej
- 250 g quinoa
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 zielona papryka
- 1 duża marchewka
- 1 por- puré z jednej małej dyni
- 50 g startego parmezanu
- sól
- pieprz
- łyżeczka wywaru ze świeżego imbiru
- 1 jajko
- bułka tarta
- oliwka z oliwek
Przygotowanie:
1. Soczewicę namaczamy i zostawiamy na noc. Zmieniamy wodę i gotujemy do miękkości. Po przygotowaniu rozdrabniamy. Quinoa należy dobrze przepłukać, a następnie gotować w osolonej wodzie, aż będzie miękka (ok. 20 min.).
2. Dynię przeciąć na pół, posolić, posmarować oliwką z oliwek i łyżką brązowego cukru, ułożyć na blaszce i piec przez około 40 minut. Po wyjęciu obrać i rozdrobnić.
3. Pozostałe warzywa drobniutko pokroić i chwilę podsmażyć na niewielkiej ilości oliwki z oliwek.
4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać parmezan, sól, pieprz, imbir (jeżeli nie mamy świeżego, może być suszony).
5. Dodać jajko, uformować krokiety, obtoczyć w bułce i usmażyć na złoty kolor.
* Niektórzy do zbyt rzadkiej masy dodają zmielone płatki owsiane, które dobrze pochłaniają nadmiar wody.* Zamiast smażyć, uformowane krokiety można ułożyć na posmarowanej oliwą blaszce i włożyć do piekarnika (jeżeli dobrze się zorganizujemy i od wyciągnięcia dyni nie minie zbyt wiele czasu piekarnik będzie nadal ciepły:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz