Kwiecień plecień, co przeplata
trochę zimy, trochę lata.
A w maju jak w raju!
W te miesiące dla urody,
chleb domowy już gotowy!
Zapraszam na najprostszy i szybki,
kwietniowo/majowy chleb żytni!
Składniki:
300 g mąki żytniej pełnoziarnistej
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej lub gryczanej
2 łyżki stołowe oleju ryżowego
1/4 małej (100g) kostki drożdży
szczypta cukru trzcinowego
250 ml wody źródlanej
1 łyżeczka oleju ryżowego do posmarowania
1 łyżka stołowa płatków owsianych
1 łyżeczka bazylii suszonej
1 łyżeczka oregano
szczypta soli
a dla chętnych 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego lub kolorowego
Przygotowanie:
Sporządzam płyn drożdżowy, czyli pokruszone drożdże wsypuję do letniej wody ze szczyptą cukru i odstawiam w ciepłe miejsce na kwadrans. W tym czasie mieszam mąki i przyprawy z olejem ryżowym. Przygotowuję formę: wykładam ją folią aluminiową, smaruję olejem ryżowym i obsypuję płatkami owsianymi. Gdy drożdże częściowo wypączkują na powierzchnię wody, to dolewam je do mąki i mieszam aż zrobi się zwarta masa ciasta. Obsypuję jeszcze odrobiną mąki żytniej, i zagniatam delikatnie dwoma, trzema ruchami (nie więcej). Przekładam ciasto do formy i łyżką dopasowuję je do krawędzi, i wyrównuję powierzchnię. Odstawiam na 35 - 40 min do piekarnika w temp. 50C. Ciasto zwiększy objętość o ok. 1/2 wysokości. Po tym czasie podkręcam piekarnik na 200C, włączam termoobieg i piekę przez ok. 40 - 45 min. Jeśli chcę mieć bardziej zarumienioną skórkę, niż na zdjęciu, to 50 - 55 min.
Chleb jest sycący i zwarty. Ma ciekawy, charakterystyczny, zbożowy aromat przełamany ziołami lub gryką. Jednocześnie jest lekki i kruchy. Trzeba używać do niego ostrego noża i kroić bez nadmiernego ucisku, by uniknąć pokruszenia. Idealny do oliwy i białych, miękkich serów. W wersji z pieprzem cytrynowym świetnie koresponduje z zielonymi dodatkami (sałaty, rukola, ogórek).
Smacznego wiosennego chleba dla wszystkich!
2 komentarze:
Chleb wygląda apetycznie. Z sałatą i rzodkiewką zapewne dobrze smakuje. Lubię ciemne pieczywo w połączeniu z tymi warzywami. Dziękuje za przepis Danielu.
Dziękuję Basiu. Zawsze pamiętam o tym, że chleb żytni powinien być ciężki i zwarty - zupełne przeciwieństwo pompowanych i koloryzowanych na brązowo karmelem wypieków "delikatesowych", hihihi
Trzeba tylko wybrać odpowiednio zmieloną mąkę. Jedynie grubo mielona daje taki efekt (jednocześnie najtańsza). Te drobno mielone (droższe) tworzą "gliniane" konsystencje.
serdeczności
Prześlij komentarz