środa, 26 listopada 2014

Chleb jesienny bezglutenowy i ciecierzyca na jesienne słoty...

W moim jesiennym jedzeniu bez glutenu chlebek i warzywa na podniebieniu... 


Prosty, polski, amatorski, własny i smaczny. Trzy wolne od glutenu, zdrowe, organiczne mąki: gryczana biała, ziemniaczana i ryżowa. Ziarna lnu, olej ryżowy, odrobina drożdży kuchennych i woda!











Do pół kilograma przesianej w równych proporcjach mąki dodaję 100-150 g ziarna lnu. Podlewam czterema łyżkami stołowymi oleju ryżowego, mieszam aż uzyskam grudy i dopiero wtedy dodaję syrop drożdżowy (1/2 łyżeczki drożdży, szczypta cukry trzcinowego i 500 ml wody). Wszystko dokładnie mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na 1h do piekarnika nagrzanego do temperatury 40C. Gdy ciasto wyrośnie to mieszam ponownie, wlewam do formy i piekę w temperaturze 180C przez ok. 40 min. 

Podaję z pastą ciecierzycową:


500 g białej ciecierzycy (namoczonej przez noc w wodzie, czytaj TUTAJ) duszę z marchewką, pietruszką, selerem, ostrą białą cebulą i dwoma świeżymi porami. Proporcje warzyw zależą od mojego nastroju. Dodaję po 1/4 łyżeczki: kozieradki, pieprzu kolorowego, kminu indyjskiego, soli himalajskiej i sok z połowy świeżej cytryny. Duszę wszystko aż do miękkości ciecierzycy. Gdy potrawa przestygnie dodaję 1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i wszystko miksuję blandarem na gładką masę. 

Smacznego i skutecznego zajadania się w walce z jesiennymi bakteriami i wirusami, bo ta propozycja sprzyja takiemu wyzwaniu :-)

Po więcej praktycznych wskazówek i przepisów zapraszam do mojej książki "Kuchnia organiczna. Prosta, smaczna i zdrowa.", którą można kupić w wygodnym formacie TUTAJ

Brak komentarzy: