poniedziałek, 29 grudnia 2014

Ciasteczka noworoczne 2015

Słodko choć bez słodzenia
kruche, choć bez utwardzonego tłuszczu
i jeszcze bez glutenu, choć z mąki...
wegetariańskie, ale nie wegańskie
idealne do mocnej, białej herbaty!

Ciasteczka noworoczne w Kuchni Organicznej piecze się 35-40 min w temperaturze 180 C. 
Składniki dość bogate, ale raz w roku można zaszaleć i zrobić sobie przyjemność...



szklanka (ok. 200 ml) mąki kukurydzianej drobno mielonej
taka sama ilość ryżowej z ryżu brązowego
taka sama ilość mąki z orzechów laskowych lub włoskich (inna nazwa, to orzechy tarte)
1 saszetka proszku do pieczenia bez fosforanów
1 - 2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
dwa pełne jaja kurze (z wolnego wybiegu)
1/4 laski wanilii 
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki suszonych liści stevii
ok. 200 g suszonej żurawiny
4 łyżki stołowe oleju ryżowego
ok. 200 ml niesłodzonego ekologicznego mleka migdałowego

(wszystkie składniki organicznego pochodzenia)

Przygotowanie:

Składniki suche mieszam (liście stevii dokładnie rozdrabniam), dodaję żurawinę, roztrzepane jaja, następnie olej i mleko migdałowe. Dla lepszego trzymania formy podsypuję mąką ziemniaczaną. Na blasze pokrytej papierem do pieczenia układam porcje z łyżki stołowej. 


Życzę wszystkim słodkiego, chrupiącego i pożywnego Nowego Roku!

Brak komentarzy: