wtorek, 24 maja 2016

Produkty żywnościowe, które sprzyjają zachorowaniu na raka.

 Na stronie internetowej The American Institute for Cancer można przeczytać, że większości nowotworów można zapobiec, jak wynika z badań. Naukowcy szacują, że profilaktyka polegająca na prostych zmianach w obrębie codziennych nawyków żywieniowych może pomóc uniknąć ryzyka zachorowania w przypadku nawet 70% różnych nowotworów. Na podstawie dostępnych współcześnie badań do kategorii produktów najbardziej sprzyjających zachorowaniu na raka zalicza się: 

1. Żywność konserwową i wędzoną.
2. Żywność pakowaną w puszki z plastikową ścianą wewnętrzną.  
2. Mięso ryb hodowlanych.
3. Żywność genetycznie modyfikowaną (GMO).
4. Mięso grilowane.
5. Uwodornione tłuszcze, tzw. tłuszcze trans.  
6. Kukurydzę prażoną w kuchence mikrofalowej.
7. Owoce i warzywa z upraw tradycyjnych (nieorganiczne), w których używa się pestycydów.
8. Żywność wysoko przetworzoną.
9. Picie sody i tzw. napojów sportowych.
10. Genetycznie modyfikowaną soję (izolowane proteiny soi).
11. Cukier.
12. Mąkę biała, np. pszenną (w trakcie produkcji silnie nasycana środkami grzybobójczymi). 

Więcej na ten temat można przeczytać TUTAJ

Brak komentarzy: