czwartek, 26 maja 2016

Wiosenny, słodko - ostry romans de la creme!

Czerwony i słodki - wyginając sylwetkę intryguje pełnią witamin, które skrywa pod skórą. Lubi przystawiać się do francuskiej cebuli - słynącej z pełnych krągłości i ostrego wnętrza, ale równie chętnie startuje do włoskiej czosnkowej. Z łatwością nawiązują wiosenno - letni romans, gdy tylko wyrośnie świeży tymianek i rozmaryn. Kminek domaga się udziału bez względu na porę roku. Komosa ryżowa (biała) może mieć chęć dołączyć, a na talerzu swoją pełnowartościową kroplę dorzuca francuski olej słonecznikowy - w roli przyzwoitki, rzecz jasna :-) Sól wskoczy do garnka gdzieś po drodze, prosto z Himalajów, różowa, by spotęgować wrażenie emocjonalnych uniesień. 


Zatem batata i cebulę wystarczy obrać ze skórki, pokroić na kawałki, podlać szklanką zimnej wody, podsypać ziołami, posolić i udusić na małym ogniu do miękkości. Można dusić razem z komosą (łyżka stołowa lub dwie) lub dodać ją tuż przed zmiksowaniem, ugotowaną wcześniej, np. z innej okazji. Rozcieńczyć dodatkową porcją wody wedle upodobania, doprawić w razie konieczności i podać z kroplą oleju słonecznikowego. 

Batat to całkiem niezły okaz witaminowo - mineralny. Zawiera wartościowy zestaw witamin (B6, A, E, C, K) i minerałów (Potas (spora dawka), Magnez, Wapń, Fosfor, Żelazo, Sód i Cynk), co sprawia, że intensywnie wspomaga myślenie i procesy pamięciowe. Nie wspominając o cebuli. Oba warzywa mają też silne zdolności antyseptyczne. Odgrywają również istotną rolę w profilaktyce nowotworowej. 

Warto zwrócić uwagę na fakt, że w tym duecie cebula francuska biała lub włoska czosnkowa jest ważna ze względu na silnie skontrastowany z batatem smak. W rezultacie przygotowany krem dzięki batatowi dostarcza wrażeń słodkich i zachęcających do delektowania się, ale dzięki cebuli ma wyraźną nutę uszczypliwości w tle. Olej słonecznikowy tłoczony na zimno z upraw organicznych wzmacnia skontrastowany charakter tej potrawy, bo w jego smaku jest odcień delikatnej goryczy, której nie ma ten sam olej wytłoczony przemysłowo. Warto więc zadbać o zaproponowane szczegóły, jeśli przyjdzie komuś chęć na zaaranżowanie tego interesującego duetu. 
Witamina C – 12.8 mg
Tiamina – 0.056 mg
Ryboflawina – 0.047 mg
Niacyna - 0.538 mg
Witamina B6  - 0.165 mg
Kwas foliowy -  6 µg
Witamina A – 15740 IU
Witamina E – 0.94 mg
Witamina K - 2.1 µg

Minerały

Wapń – 27 mg
Żelazo - 0.72 mg
Magnez - 18 mg
Fosfor - 32 mg
Potas - 230 mg
Sód – 27 mg
Cynk - 0.20 mg

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/bataty-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepisy-na-dania-z-batatow_38925.html
Witamina C – 12.8 mg
Tiamina – 0.056 mg
Ryboflawina – 0.047 mg
Niacyna - 0.538 mg
Witamina B6  - 0.165 mg
Kwas foliowy -  6 µg
Witamina A – 15740 IU
Witamina E – 0.94 mg
Witamina K - 2.1 µg

Minerały

Wapń – 27 mg
Żelazo - 0.72 mg
Magnez - 18 mg
Fosfor - 32 mg
Potas - 230 mg
Sód – 27 mg
Cynk - 0.20 mg

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/bataty-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepisy-na-dania-z-batatow_38925.html

1 komentarz:

Barbara Bąkowska pisze...

Do tej pory bataty zwracały moją uwagę podczas robienia zakupów, ale jakoś tak zgodnie z przyzwyczajeniem wybierałam ziemniaki, a to warzywo omijałam. Po informacjach zawartych w Twojej propozycji Danielu, być może następnym razem sięgnę po nie i skorzystam z podanego przez Ciebie przepisu. Komosa jest mi znana i cenie ją, ale batata jeszcze nie próbowałam. Pozdrawiam ciepło :)