wtorek, 26 lipca 2011

Pomidornica - mózgownica

To danie dla każdego, bo nie zawiera ani roślinnego, ani tym bardziej zwierzęcego tłuszczu ponad to co zawierają naturalnie same składniki. Zawiera natomiast mnóstwo potasu, magnezu, fosforu, wapnia oraz witaminy C, A, B1, B2, B6 i PP a także białko i błonnik (głównie dzięki soczewicy). Jest to niezwykle cenna potrawa, bo stymuluje pracę naszego mózgu zwiększając jego wydajność wielokrotnie. 

Składniki:

5 - 6 dużych pomidorów czerwonych
3 - 4 duże cebule czerwone
100 - 150 g (1/2 - 3/4 szklanki) czerwonej soczewicy
1 średniej wielkości pietruszka
1/2 małego świeżego selera ziemnego
1 duży liść laurowy
2 - 3 kulki ziela angielskiego

dodatkowe przyprawy wedle upodobania:
bazylia, oregano, estragon, sól krystaliczna, pieprz kolorowy, gałka muszkatołowa




Przygotowanie:

Cebulę oraz seler i pietruszkę kroję w drobną w kostkę i duszę na wolnym ogniu pod przykryciem dopóki cebula nie zeszkli się całkowicie. Obrane ze skórki i pozbawione gniazd pomidory czerwone kroję w ćwiartki i dodaję do duszącej się cebuli. Do wszystkiego dodaję również soczewicę czerwoną ziele angielskie i liść laurowy. Całość gotuję na małym ogniu pod częściowym przykryciem, aż zamieni się w bardzo gęstą zupę. Pod koniec gotowania dodaję inne przyprawy i gotuję jeszcze jakieś 10 minut bez przykrycia. Jeśli ktoś woli wersję na ostro, to przyprawia pieprzem, gałką, papryką suszoną. Wersja na półsłodko pozwala na szczyptę gałki muszkatołowej, ale już bez pieprzu i ostrej papryki, a z przewagą bazylii i oregano. 
Smacznego:-)

Brak komentarzy: